2008. szeptember 25., csütörtök


Almás diós.

Hozzávalók: 50 dkg lisztből rétestészta, 80 dkg alma, 10 dkg dió, 10 dkg kristálycukor, törött fahéj.

A kissé savanykás, borízű, úgynevezett rétesalma a legalkalmasabb hozzá. Az almát meghámozzuk, megtisztítjuk a magházától, és középfinom reszelőn lereszeljük. A reszelt alma helyett szeletekre vágott almát is használhatunk. Ezután a megreszelt vagy összevágott almát szétterítjük rajta, egyenletesen elosztva. Megcukrozzuk, megszórjuk törött fahéjjal, felcsavarjuk és megzsírozott tepsibe tesszük.

Ha nem rétestésztából, hanem kész réteslapból készítjük, a kinyújtott és zsírral meglocsolt réteslapot megszórjuk egy kevés szitált zsemlemorzsával és darált dióbéllel. Ez azért szükséges, mert a morzsa és a dió felszívja az alma víztartalmát, és sütés közben nem ázik el a tészta.

Tetejét olvasztott zsírral vagy vajjal megkenve sütjük. Sütésnél vigyázzunk, hogy a töltelék jól átsüljön.

A sütőből kivéve 5-10 percig állni hagyjuk, majd kissé rézsútosan vágva, egyenletesen elszeleteljük.

Tetejét porcukorral megszórjuk, és forrón adjuk asztalra.

Nincsenek megjegyzések: